Proportia de aur: ce este si cum a influentat descoperirea ei umanitatea

Sursa imagine: Midjourney

Proportia de aur este o relatie matematica intre doua marimi in care raportul dintre suma celor doua marimi si marimea mai mare este egala cu raportul dintre marimea mai mare si marimea mai mica. Aceasta proportie este cunoscuta si sub numele de „Sectiunea de Aur „sau „Raportul de Aur„.

Conceptul de proportie de aur a fost descoperit inca din antichitate de catre grecii antici, fiind atribuit lui Phidias, un sculptor si arhitect celebru al vremii. Phidias a utilizat proportia de aur in lucrari precum statuia zeitei Athena din Partenonul de pe Acropole din Atena.

Proportia de aur a fost folosita in arta, arhitectura si matematica de-a lungul istoriei. Printre cele mai cunoscute exemple se numara piramidele egiptene, catedrala din Chartres din Franta, dar si picturile lui Leonardo da Vinci.

Importanta proportiei de aur rezida in faptul ca aceasta se regaseste in mod natural in multe aspecte ale lumii noastre, inclusiv in anatomia umana si in natura. De exemplu, daca impartim lungimea unui brat la inaltimea corpului, vom obtine o proportie de aur.

Sursa: Midjourney

De asemenea, proportia de aur a fost asociata cu frumusetea si armonia, fiind folosita in designul obiectelor, bijuteriilor sau in publicitate. Aceasta proportie este considerata de multi ca fiind una dintre cele mai placute si estetice formule matematice.

Proportia de aur a fost asociata cu frumusetea si armonia de-a lungul istoriei, fiind folosita in designul obiectelor si bijuteriilor, precum si in estetica si cosmetica.

In ceea ce priveste estetica faciala, proportia de aur poate fi utilizata pentru a defini caracteristicile frumoase ale fetzei. Se crede ca persoanele cu caracteristici care se incadreaza in proportia de aur sunt considerate mai atractive. Aceste caracteristici includ, de exemplu, distanta dintre ochi si forma nasului.

In cosmetica, proportia de aur este utilizata in produsele de infrumusetare, cum ar fi cremele si serurile pentru fata. Se crede ca aurul poate ajuta la stimularea productiei de colagen si elastina, ameliorarea ridurilor si imbunatatirea elasticitatii pielii.

Proportia de aur este de asemenea utilizata in designul coafurilor si a machiajului. De exemplu, aranjarea parului si a extensiilor in functie de proportia de aur poate ajuta la obtinerea unei coafuri echilibrate si armonioase.

In machiaj, proportia de aur poate fi utilizata pentru a determina cum se aranjeaza caracteristicile fetei, cum ar fi sprancenele, ochii, nasul si buzele, astfel incat sa se creeze un echilibru armonios intre acestea si sa se scoata in evidenta trasaturile frumoase ale fiecarei persoane.

Sursa: Unsplash, Ernesto Norman

De exemplu, conform principiilor proportiei de aur, sprancenele ar trebui sa inceapa in linie cu marginea exterioara a narii si sa se termine in punctul in care o linie imaginara ce trece prin marginea exterioara a narii si prin coltul extern al ochiului se intersecteaza cu marginea exterioara a sprancenei. Ochii ar trebui sa fie amplasati la o distanta egala intre ei, iar nasul ar trebui sa fie mai ingust in partea superioara si mai lat in partea inferioara.

De asemenea, se poate folosi proportia de aur pentru a determina cum se aplica machiajul pe buze. De exemplu, daca se doreste sa se creeze un efect de volum si forma, poate fi folosita o nuanta mai inchisa a rujului in colturile exterioare ale buzelor si o nuanta mai deschisa in centrul acestora.

In concluzie, proportia de aur poate fi utilizata in machiaj pentru a armoniza si echilibra caracteristicile fetei, astfel incat sa se scoata in evidenta frumusetea naturala a fiecarei persoane.

In concluzie, proportia de aur reprezinta o relatie matematica importanta, descoperita inca din antichitate si folosita de-a lungul istoriei in arta, arhitectura si matematica. De-a lungul timpului, aceasta proportie a fost asociata cu frumusetea si armonia, fiind folosita in designul obiectelor si bijuteriilor.

Surse si referinte:

  1. MathWorld – Golden Ratio: https://mathworld.wolfram.com/GoldenRatio.html
  2. Stanford Encyclopedia of Philosophy – The Golden Ratio: https://plato.stanford.edu/entries/phil-mathematics-golden/
  3. The Story of Mathematics – The Golden Ratio: https://www.storyofmathematics.com/golden-ratio
  4. Live Science – What Is the Golden Ratio? https://www.livescience.com/37704-phi-golden-ratio.html
  5. What is the Golden Ratio of Facial Aesthetics?https://mcosmeticsurgery.com/what-is-the-golden-ratio-of-facial-aesthetics/
Publicat
Din categoria Fashion

De miki

https://produseaurii.ro/bio-miss-adibas/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *