Standardul de aur sau Etalonul aur

Source: Midjourney

Sistemul monetar cunoscut sub denumirea de standardul de aur sau etalonul de aur a fost folosit timp de mai mult de un secol in majoritatea tarilor lumii. Acest sistem a stabilit o legatura intre valoarea monedelor nationale si cantitatea de aur pe care o detinea fiecare tara. In general, o anumita cantitate de aur a fost utilizata pentru a stabili o valoare standard a monedei.

Scopul principal al acestui sistem a fost de a mentine stabilitatea monetara si de a preveni inflatia sau deflatia. De asemenea, a facilitat relatiile comerciale internationale, deoarece toate tarile foloseau acelasi sistem de evaluare a monedei.

Cu toate acestea, sistemul avea si dezavantaje, cum ar fi faptul ca cantitatea de aur disponibila era limitata si ca favoriza tarile cu productie mai mare de aur. In plus, tarile care nu detineau cantitati semnificative de aur intampinau dificultati in a-si mentine moneda valoroasa.

Standardul de aur nu a fost inventat de o singura persoana, ci a evoluat treptat ca un sistem monetar in secolul al XIX-lea. Desi este dificil sa se identifice o singura persoana ca fiind inventatorul sistemului de standard de aur, se poate spune ca acesta a fost dezvoltat treptat de-a lungul timpului prin eforturile multor economisti si bancheri.

Unii istorici economici considera ca primele sisteme bazate pe aur au aparut in antichitate, dar sistemul modern de standard de aur a fost dezvoltat in secolul al XIX-lea. In Regatul Unit, economistul David Ricardo a propus un sistem bazat pe aur in 1816, iar acesta a fost adoptat de catre Banca Angliei. In Statele Unite ale Americii, standardul de aur a fost adoptat in mod oficial in 1900, dar a fost utilizat neoficial inca din secolul al XIX-lea.

De-a lungul timpului, sistemul de standard de aur a fost adaptat si imbunatatit de catre economisti si bancheri din intreaga lume.

Standardul de aur a fost in cele din urma abandonat in timpul Marii Crize economice din anii ’30, deoarece tarile nu mai puteau sustine cantitatea de aur necesara pentru a mentine stabilitatea monetara. In prezent, majoritatea tarilor folosesc un sistem monetar flexibil, in care valorile monedei sunt determinate in functie de cererea si oferta de pe piata.

Surse si referinte:

  1. „The Gold Standard” de la The Balance: https://www.thebalancemoney.com/search?q=gold+standard,
  2. „Gold standard” de la Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/topic/gold-standard
Publicat
Din categoria Blog

De miki

https://produseaurii.ro/bio-miss-adibas/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *